Oververzekeren

Veel mensen in Nederland zijn oververzekerd. We sluiten doorgaans veel verzekeringen af om het risico te mijden dat bijvoorbeeld de auto of zorg niet gedekt is wanneer er iets zou gebeuren. Toch is het niet nodig om u te oververzekeren. Er valt namelijk veel geld te besparen door niet overal voor verzekerd te zijn.

We spreken van oververzekering wanneer de dekking van de verzekering hoger is dan het financiële risisco dat men loopt. Dit kan gelden voor allerlei soorten verzekeringen, maar een goed voorbeeld is de inboedelverzekering. Stel, u heeft een inboedelverzekering afgesloten met een dekking van 80.000 euro terwijl de inboedel maar een waarde heeft van 60.000 euro. In dit geval zult u nooit meer dan 60.000 euro vergoed krijgen, terwijl de premie gebaseerd is op een hoger dekkingsbedrag. U betaalt dan dus eigenlijk te veel premie.

Zorgverzekering vergelijken

Er kan ook sprake zijn van oververzekering bij aanvullende zorgverzekeringen. Stel dat u vrijwel nooit gaatjes heeft en elk jaar alleen maar twee keer op controle gaat bij de tandarts, dan zijn de kosten hiervoor ongeveer 40 euro per jaar (gebaseerd op de tandartstarieven in 2019). Misschien wilt u voor de zekerheid wat extra marge inbouwen voor bijvoorbeeld een gebitsreiniging á +/- 40 euro. Wanneer u een goedkope aanvullende tandartsverzekering met basisdekking heeft bij uw zorgverzekering, dan betaalt u hier al snel meer dan 10 euro per maand voor, dus minstens 120 euro (of meer) per jaar. Als u van dit bedrag de vergoede tandartskosten aftrekt, dan ziet u dat u goedkoper uit zou zijn geweest wanneer u geen aanvullende tandartsverzekering zou hebben afgesloten. Zelfs met een aantal extra behandelingen zoals een vulling of een röntgenfoto kan het soms nog steeds voordeliger zijn om de kosten zelf te betalen in plaats van aanvullend te verzekeren.

U loopt hierbij natuurlijk het risico dat er toch onverwachte (hoge) kosten gemaakt moeten worden. In dat geval zou een aanvullende verzekering weer voordeliger zijn geweest. Het is dus een afweging die u persoonlijk kunt maken, gebaseerd op uw eigen situatie, gezondheid en inschatting. In ieder geval kan het geen kwaad om uw huidige verzekeringen (zoals inboedel, auto en zorg) eens goed onder de loep te nemen. Bepaal in hoeverre u aanvullende verzekeringen denkt nodig te hebben. Kijk ook goed of er overlap tussen dekkingen van verzekeringen zit, plus of u geen zogenaamde ‘onzinverzekering’ heeft.

Op ziektekosten-vergelijken kunt u alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, zowel de basispremies als de aanvullende verzekeringen. Zo kunt u een goede keuze maken tussen de goedkoopste verzekering en de (aanvullende) dekking die bij uw situatie en wensen past.