Collectieve zorgverzekering

In bepaalde gevallen kan het voordelig zijn om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die door een grote groep mensen wordt afgesloten. Bijvoorbeeld een verzekering voor werknemers van een bepaald bedrijf, leden van een sportclub of ZZP’ers. Vaak geldt er dan een korting op de premie. Veel mensen zijn collectief verzekerd via hun werkgever. Ook zijn er verenigingen van chronisch zieke patiënten die collectieve afspraken hebben met zorgverzekeraars.

Gemiddeld levert een collectieve zorgverzekering 7% korting op op de basispremie. Soms geldt er ook een korting op de aanvullende verzekeringen. Op de website van de Consumentenbond kunt u de kortingspercentages in 2019 zien voor een aantal verzekeraars. Toch wil dit alles niet altijd zeggen dat een collectieve zorgverzekering goedkoper is dan een zorgverzekering zonder collectiviteit.

Collectieve zorgverzekeringen kunnen niet alleen gunstig zijn voor de verzekerde, ook voor de verzekeraars zelf is dit een aantrekkelijke optie. Met een collectieve zorgverzekering kunnen verzekeraars namelijk veel klanten tegelijkertijd binnenhalen. Ook het hebben van chronisch zieken als klant kan ‘aantrekkelijk’ zijn voor verzekeraars. Aan de ene kant omdat de zorgverzekeraars dan met zorgaanbieders kunnen onderhandelen over prijzen, aan de andere kant omdat er geld voor chronische aandoeningen betaald wordt vanuit een speciaal ‘vereveningsfonds’ van de overheid.

Naast korting op de premie, bieden sommige (collectieve) zorgverzekeringen nog extra voordelen. Bijvoorbeeld korting op brillen en lenzen of ooglaserbehandelingen, of een gratis jaarlijkse gezondheidscheck. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij de collectieve zorgverzekering voor ZZP’ers van Zilveren Kruis. U kunt ook kiezen voor de collectieve zorgverzekering van United Consumers. Al voor het tiende jaar op rij biedt United Consumers de zorgverzekering van VGZ aan met een korting van 10% op de basispremie. In plaats van deze korting kunt u ook kiezen voor één van de luxe welkomstcadeaus. Bij alles geldt echter dat u goed moet kijken naar de voorwaarden, want een collectieve zorgverzekering met eventueel leuke extra’s betekent niet automatisch dat u goedkoper uit bent.

Collectieve Zorgverzekering 2020

Tijdens Prinsjesdag is bekend gemaakt dat er een maximale korting van 5% (voorheen 10%) geldt voor het afsluiten van een collectieve zorgverzekering.  Dit betekent dat op jaarbasis zo’n €80 wegvalt aan korting. Daarnaast gaat ook nog eens de zorgpremie voor iedereen omhoog.

In de toekomst zal de collectieve korting waarschijnlijk helemaal gaan verdwijnen. Het kritiek is nu dat de korting op een collectieve verzekering door een ander betaald wordt.

Aangezien veel mensen – die een zorgverzekering via een collectief hebben afgesloten – nog nooit zijn overgestapt en vaak oververzekerd zijn, loont het meer dan ooit om NU te gaan vergelijken. Het is namelijk ook nog eens zo dat een persoonlijk afgesloten zorgverzekering uiteindelijk meestal toch goedkoper is.

Kan uw zorgverzekering goedkoper?

Wilt u weten of uw huidige zorgverzekering het beste past bij uw situatie en het aankomende zorgjaar?  Op onze website kunt u eenvoudig uw zorgverzekering vergelijken. Geef aan wat u belangrijk vindt in onderstaande zorgvergelijker. Deze zorgvergelijker toont daarna welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past. Vul hieronder uw gegevens in en bekijken hoeveel u kunt besparen op uw huidige zorgverzekering. Vergelijken loont altijd! Elk jaar veranderen immers ook de voorwaarden van de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.

Vul hieronder uw gegevens in en vergelijk vervolgens middels onze uitgebreide zorgvergelijker!

Static Template

Plaats een reactie