Collectieve zorgverzekering

In bepaalde gevallen kan het voordelig zijn om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die door een grote groep mensen wordt afgesloten. Bijvoorbeeld een verzekering voor werknemers van een bepaald bedrijf, leden van een sportclub of ZZP’ers. Vaak geldt er dan een korting op de premie. Veel mensen zijn collectief verzekerd via hun werkgever. Ook zijn er verenigingen van chronisch zieke patiënten die collectieve afspraken hebben met zorgverzekeraars.

Gemiddeld levert een collectieve zorgverzekering 7% korting op op de basispremie. Soms geldt er ook een korting op de aanvullende verzekeringen. Op de website van de Consumentenbond kunt u de kortingspercentages in 2019 zien voor een aantal verzekeraars. Toch wil dit alles niet altijd zeggen dat een collectieve zorgverzekering goedkoper is dan een zorgverzekering zonder collectiviteit.

Collectieve zorgverzekeringen kunnen niet alleen gunstig zijn voor de verzekerde, ook voor de verzekeraars zelf is dit een aantrekkelijke optie. Met een collectieve zorgverzekering kunnen verzekeraars namelijk veel klanten tegelijkertijd binnenhalen. Ook het hebben van chronisch zieken als klant kan ‘aantrekkelijk’ zijn voor verzekeraars. Aan de ene kant omdat de zorgverzekeraars dan met zorgaanbieders kunnen onderhandelen over prijzen, aan de andere kant omdat er geld voor chronische aandoeningen betaald wordt vanuit een speciaal ‘vereveningsfonds’ van de overheid.

Naast korting op de premie, bieden sommige (collectieve) zorgverzekeringen nog extra voordelen. Bijvoorbeeld korting op brillen en lenzen of ooglaserbehandelingen, of een gratis jaarlijkse gezondheidscheck. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij de collectieve zorgverzekering voor ZZP’ers van Zilveren Kruis. U kunt ook kiezen voor de collectieve zorgverzekering van United Consumers. Al voor het tiende jaar op rij biedt United Consumers de zorgverzekering van VGZ aan met een korting van 10% op de basispremie. In plaats van deze korting kunt u ook kiezen voor één van de luxe welkomstcadeaus. Bij alles geldt echter dat u goed moet kijken naar de voorwaarden, want een collectieve zorgverzekering met eventueel leuke extra’s betekent niet automatisch dat u goedkoper uit bent.