Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is in 2021 gelijk gebleven en vastgesteld op € 385,-

Maar wanneer moet u nu zorg betalen uit het verplicht eigen risico en wat heeft u eraan als u een vrijwillig eigen risico erbij neemt? En welke zorgkosten tellen eigenlijk niet mee voor het eigen risico van uw zorgverzekering?

Op al deze vragen en meer vindt u op deze pagina antwoord. In de vergelijker hieronder vindt u de goedkoopste ziektekosten verzekeringen gebaseerd op een hoog vrijwillig eigen risico. U kunt ook ziektekosten vergelijken zonder vrijwillig eigen risico.

Goedkoopste ziektekostenverzekeringen met vrijwillig eigen risico 2021

€ 89,00
€885,- vrijwillig eigen risico
Polisvoorwaarden score
€ 90,25
€885,- vrijwillig eigen risico
Online declareren verplicht
€ 91,00
€885,- vrijwillig eigen risico
Verplicht online bestellen hulpmiddelen
€ 91,00
€885,- vrijwillig eigen risico
65% vergoeding bij niet-gecontracteerde zorg
€ 92,35
€885,- vrijwillig eigen risico
Klantenservice

Hoogste vrijwillig eigen risico

Zorgvergelijker

Hoe maakt u handig gebruik van de ziektekostenvergelijker?

Bij zorgkeuze bepaalt u in feite of u een natura, restitutie of combinatiepolis wilt. Met een naturapolis (beperkte keuze) kunt u alleen terecht bij behandelaars waarmee de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Uitgezonderd van spoedgevallen. Met een restitutiepolis (vrije keuze) bent u vrij om een zorgverlener te kiezen. Bij niet-gecontracteerde zorgverleners krijgt u mogelijk een lagere vergoeding.

Vervolgens kunt u aanvullende vergoedingen toevoegen. U kunt kiezen voor fysiotherapie, brillen & lenzen, alternatieve geneeswijzen, medicijnen en vaccinaties.

Naast de aanvullende verzekering is er ook de tandverzekering. Kies hier het minimale bedrag waarvoor u verzekerd wilt zijn. U bepaalt welk percentage u vergoed wilt hebben. Bijvoorbeeld 75% van €250,-

Let op dat niet alle zorverzekeraars bij deze vergelijker zijn aangesloten!

In het kort: u betaalt eigen risico voor alles waar u niet aanvullend voor bent verzekerd.

Wat betekent het verplicht eigen risico zorgverzekering?

Iedereen heeft een verplicht eigen risico in zijn basisverzekering zitten. Dit houdt in dat u (in 2021) de eerste € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. Dit geldt voor het gehele jaar. De kosten die u daarna maakt, of kosten die niet gelden voor het eigen risico (zie onderstaande), betaalt de zorgverzekeraar.

Het eigen risico geldt alleen voor de basisverzekering. Heb je buitengewone kosten voor zorg vanuit de aanvullende verzekering? Dan heeft een volgemaakte eigen risico vanuit de basisverzekering daar geen invloed op. Als er voor een totaal zorgkosten zijn gemaakt die het eigen risicobedrag overschrijden dan betaalt de zorgverzekeraar deze kosten volledig. Behalve bij een eigen bijdrage.

Als u daarnaast ook kiest voor een vrijwillig eigen risico, kunt u het bedrag van € 385,- verhogen naar uiterlijk € 885,-. Dit houdt in dat u de eerste € 885,- i.p.v € 385,- aan zorgkosten zelf moet betalen. In ruil hiervoor kunt u wel een flinke maandelijkse korting op de premie krijgen. Als u verwacht weinig zorgkosten te maken, kan een vrijwillig eigen risico dus lonen. Uw eventuele korting en uw kosten kunt u bekijken door ziektekosten te vergelijken met onze vergelijker. Let op, niet alle kosten gelden voor het eigen risico. U vindt de uitzonderingen hieronder.

Kinderen onder de 18 jaar betalen nog geen premie en hebben daarom ook geen eigen risico.

Uitzonderingen op het verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico in 2021 van € 385,- geldt voor alle zorgkosten, behalve voor:

  • consult bij de huisarts;
  • kraamzorg en verloskundige zorg (let hier wel op de eigen bijdrage!);
  • wijkverpleging;
  • gratis bevolkingsonderzoeken (voor bijvoorbeeld borstkanker);
  • hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg;
  • zorg voor verzekerden onder de 18 jaar (geldt ook voor tandheelkundige zorg);
  • zorg uit een aanvullende verzekering;
  • griepprik bij risicogroepen.

Voor spoedeisende hulp bij een huisarts(en huisartsenpost) geldt geen eigen risico, maar voor spoedeisende hulp bij het ziekenhuis betaalt u dit wel. Het is dus handig om indien mogelijk eerst naar uw huisarts te gaan.  Als de situatie levensbedreigend is, dient u uiteraard wel gelijk naar het ziekenhuis te gaan.

Eigen bijdrage

Naast de te betalen zorgpremie en eigen risico, is er ook de eigen bijdrage. De eigen bijdrage is dus niet hetzelfde als het eigen risico.

Een eigen bijdrage wordt vaak gevraagd bij een select aantal zorgvormen bij niet alle kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar. De eigen bijdrage is dan ook afhankelijk van de kosten die gemaakt zijn en het percentage dat wordt vergoed, bijvoorbeeld 75%.

De overheid bepaalt welke zorgkosten niet volledig worden vergoed. De eigen bijdrage is meestal van toepassing op een aantal zorgvormen die niet volledig worden vergoed vanuit het basispakket. Lees hier meer over de eigen bijdrage met een duidelijk voorbeeld.

Ziektekostenverzekeringen vergelijken

Op deze website kunt u snel en gemakkelijk ziektekostenverzekeringen vergelijken. Door goed naar de verschillen in premies en vergoedingen te kijken en goed na te denken over het verplicht en vrijwillig eigen risico kunt u veel geld besparen. Zie voor meer informatie ook de pagina ‘Veranderingen in de zorg 2021‘.