In 2018 een aanvullende zorgverzekering? De voors en tegens!

Een aanvullende zorgverzekering is in veel gevallen een goed idee. En soms is het eigenlijk niet echt nodig. Het hangt sterk af van uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren, maar Ziektekosten-vergelijken.nl informeert u met enkele aandachtspunten. Wegen de extra premiekosten van een aanvullende verzekering op tegen de (mogelijke) baten?

Aanvullende verzekeringen zijn er in alle soorten en maten, bij vele zorgaanbieders. De eerste tip: neem niet zomaar een aanvullende verzekering. De meeste Nederlanders hebben naast de basisverzekering een aanvullende verzekering, maar voor wie gezond is, is dit niet altijd echt nodig. Een essentiële vraag is: in hoeverre kunt u de eventuele risico’s zelf dragen? En hoe groot en reëel zijn deze risico’s in de praktijk nu eigenlijk?

De basisverzekering dekt de grootste risico’s af
De basisverzekering dekt de grootste risico’s al af. De overheid gaat daar ook vanuit. Besef verder dat een aanvullende verzekering niet altijd alles betaalt en beperkende polisvoorwaarden hebben, zoals een maximaal aantal behandelingen of maximale vergoeding. Of denk bij een tandartsverzekering aan een eventuele uitsluiting zoals van kronen. Bovendien zit soms een aanvullende dekking, zoals voor spoedeisende hulp in het buitenland, óók al in een andere (reis)verzekering.

Wanneer is een aanvullende zorgverzekering een goed idee?
Daar staat tegenover dat het vaak wel degelijk verstandig is een aanvullende verzekering af te sluiten. Veel is afhankelijk van leeftijd, gezinssituatie, gezondheid en andere omstandigheden. Sport u veel en is het risico op blessures redelijk groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Voorziet u bij uw kind extra zorg voor het gebit? Denk dan aan een aanvullende verzekering voor orthodontie. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale polissen voor senioren.

Uw eigen ervaringen in de voorbije jaren vóór 2018
U kunt het vrij gemakkelijk even nagaan: welke zorg heeft u in de afgelopen jaren nodig gehad? Ook al is dit geen enkele garantie voor de toekomst, toch kan het een welkome indicatie opleveren. Stelt u zich bijvoorbeeld de vraag: zou u achteraf nog steeds die premie hebben betaald, of liever het risico hebben gelopen op wat hogere kosten – mocht er aanvullende zorg nodig zijn geweest? Wat hebben u en eventueel uw gezinsleden zéker nodig, en welke risico’s kunt u zelf hanteren – met als voordeel een besparing op de premie?

Premiekosten tegenover zorgkosten
Risico vermijden is vaak een verstandige keus, alleen niet elk risico tegen elke premie. Zet eens op een rij: welke aanvullende verzekering(en) neemt u in overweging? En om welke bedragen gaat het? Wat kost de fysiotherapeut en wat kost de extra premie per jaar? Wat kost een dure tandartsverzekering en is dit met een goed gebit eigenlijk wel van meerwaarde? Aan welke mate van zekerheid heeft u behoefte en wat mag dit voor u eigenlijk kosten?

Tips aanvullende verzekering 2018
Twee tips tot slot. De eerste: controleer vóór u een aanvullende verzekering afsluit even rustig en goed de polisvoorwaarden. En twee: zet het bedrag van de premie van de aanvullende verzekering die u – na wikken en wegen – niet heeft gekozen, opzij. Dat geld komt hoe dan ook nog eens van pas.

Zie ook:
Het eigen risico: Wat is het, waarop te letten en hoe te besparen?
Het eigen risico: Welke zorg valt wél en welke zorg valt er níet onder?