Tot wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Geld besparen door eenvoudig over te stappen op een goedkopere zorgverzekering, kan nog tot 31 december. Overstappen is al mogelijk sinds halverwege november de zorgverzekeraars hun premies basisverzekering bekend hebben gemaakt, samen met de polisvoorwaarden voor de aanvullende verzekeringen voor 2018. Maar nog tot in elk geval de laatste dag van het jaar 2017 heeft u de kans om met uw persoonlijke zorgverzekering een stuk voordeliger uit te zijn.

Wisselen van zorgverzekering kan tot eind december 2017, maar er is een uitzondering
Overstappen kan gemakkelijk via het vergelijkingsmodule van de zorgkostenverzekeringen die u vindt op Ziektekosten-vergelijken.nl. In principe heeft u, als gezegd, nog de tijd tot en met eind december 2017. Maar er is óók nog de mogelijkheid pas over te stappen tussen 1 januari en 31 januari. Dus vóór uiterlijk het einde van de eerste maand van het nieuwe jaar 2018.

Pas in januari 2018 overstappen van zorgverzekering? Lees onder welke voorwaarden dit kan!
Let op: u moet dan al wél vóór het einde van het jaar uw huidige verzekering hebben opgezegd! Kiest u ervoor om uiterlijk eind januari 2018 definitief uw keuze te maken voor een nieuwe verzekering? Dan gaat deze met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018. Wat dat betreft is er dus géén verschil met het afsluiten in een iets eerder stadium.

Meer gemak bij oversluiten zorgverzekering vóór 31 december
Een iets langere bedenktijd kan dus, al is het eenvoudiger om al in 2017 over te stappen van zorgverzekeraar. Namelijk: in dat geval zegt uw nieuwe verzekeraar automatisch voor u de huidige verzekering op.

Uitzonderingen voor tussentijds overstappen zorg
Er zijn overigens uitzonderingen als het gaat om tussentijds overstappen, buiten de genoemde periodes om. Maar die gelden alleen – de naam zegt het al – in afwijkende gevallen. Normaal gesproken mag u slechts één periode per jaar wisselen van zorgverzekeraar, tenzij u bijvoorbeeld net 18 jaar bent geworden, gaat scheiden of nieuw in Nederland komt wonen (en verplicht bent voor de basisverzekering). Ook als de zorgverzekeraar zijn polis tussentijds aan zou passen zijn er situaties waarin gedurende het jaar (vanaf na 1 februari) onder voorwaarden oversluiten van verzekeraar mogelijk is.


Lees ook:
Veranderingen zorgverzekering 2018