Wel of niet in 2017 een aanvullende zorgverzekering?

Ook een aanvullende verzekering kost natuurlijk premie, en vaak best veel. Daarom moet u goed bepalen of deze extra kosten wel opwegen tegen de (mogelijke) baten. Aanvullende verzekeringen zijn er legio, met allerlei verschillen bij tal van zorgaanbieders. En alleen u kunt hieruit het juiste kiezen. Toch helpen wij u daar, met enkele algemene aandachtspunten, graag een handje bij.

Niet klakkeloos aanvullend verzekeren
De eerste tip is: neem niet zomaar, haast klakkeloos een aanvullende verzekering. Het merendeel van de Nederlanders is – naast de basisverzekering – aanvullend verzekerd, maar als u gezond bent is het vaak niet echt nodig. Het gaat er in de meeste gevallen om dat u de risico’s afdekt die u zelf niet kunt dragen. Waarbij het ook de vraag is hoe reëel die risico’s in de praktijk nu eigenlijk zijn.

Een aanvullende verzekering betaalt niet altijd alles
Verder dekt de basisverzekering de grootste risico’s al af. De overheid gaat daar ook vanuit. Besef ook dat een aanvullende verzekering niet altijd alles betaalt. Ook in die polissen gelden beperkende voorwaarden. Denk aan een maximaal aantal behandelingen of maximale vergoeding. Of bij een tandartsverzekering aan een eventuele uitsluiting zoals van kronen. En soms zit een aanvullende dekking, zoals voor spoedeisende hulp in het buitenland, óók al in een andere (reis)verzekering.

Afhankelijk van situatie en omstandigheden
Uiteraard is het in veel gevallen wél een goed idee een aanvullende verzekering af te sluiten. Sport u veel en is het risico op blessures redelijk groot? Dan kan een aanvullende verzekering voor fysiotherapie handig zijn. Voorziet u bij uw kind extra zorg voor het gebit? Dan is een aanvullende verzekering voor orthodontie wellicht verstandig. Ook zijn er bijvoorbeeld speciale polissen voor senioren. Veel is afhankelijk van leeftijd, gezinssituatie, gezondheid en andere omstandigheden.

Kijk ook eens naar uw eerdere ervaringen
Zet u voor uzelf op een rij: wat hebben u en eventueel uw gezinsleden zéker nodig, en welke risico’s kunt u zelf hanteren – met als voordeel een besparing op de premie? En welke zorg heeft u in de voorbije jaren nodig gehad? Dit garandeert niets voor de toekomst, maar kan wel een goede indicatie opleveren. Zou u bijvoorbeeld achteraf nog steeds die premie hebben betaald, of liever het risico hebben gelopen wat meer kwijt te zijn aan kosten – mocht er aanvullende zorg nodig zijn geweest?

De premiekosten versus de zorgkosten
Risico vermijden is vaak een goede zaak, maar niet elk risico tegen elke prijs (premie). Bepaal doelgericht welke aanvullende verzekering mogelijk van meerwaarde is en maak een rekensom. Wat kost de fysiotherapeut en wat kost de extra premie per jaar? Wat kost een dure tandartsverzekering en is dit met een goed gebit eigenlijk wel van meerwaarde? Hoeveel zekerheid wenst u en wat wilt u daarvoor betalen? En in welke gevallen is een aanvullende verzekering wel degelijk een ‘must’?

Tips
Tot slot: twee tips. Sowieso: check vóór u een aanvullende verzekering afsluit zorgvuldig de voorwaarden. En twee: zet het geld ter waarde van de premie van de aanvullende verzekering die u niet kiest, maar waarover u wel heeft getwijfeld, opzij. Dan heeft u hoe dan ook iets achter de hand.

Zie ook deze blogs:
Het eigen risico: Wat is het en waarop te letten?
Het eigen risico: Welke zorg valt wél en welke zorg valt er níet onder?