Zorgtoeslag

Vrijwel alle mensen in Nederland (van 18 jaar of ouder) zijn verplicht verzekerd tegen ziektekosten. Hierdoor is het verplicht om zorgpremie te betalen voor de basisverzekering. Er is echter de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, een financiële tegemoetkoming voor de kosten van de verplichte premie. Met deze toeslag kunt u een deel van de kosten van uw zorgverzekering betalen.

Het is afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen of u in aanmerking komt voor deze bijdrage, plus dit bepaalt ook de hoogte van de zorgtoeslag. Hoe hoger uw inkomen, hoe lager de eventuele zorgtoeslag. Onder de 18 jaar geldt er geen zorgtoeslag, omdat de zorgverzekering dan nog gratis is.

De hoogte van de zorgtoeslag is aan een maximum gebonden en voor 2016 vastgesteld op €1013,- per jaar (€ 72,- per maand) voor alleenstaanden. Deelt u uw huishouden met een toeslagpartner, dan kunt u gezamenlijk maximaal € 1.935,- per jaar (€ 137,- per maand) aan zorgtoeslag ontvangen. Deze bedragen zijn wel maxima en kunnen aan verandering onderhevig zijn.

Er zijn veel voorwaarden die bepalen of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag, bijvoorbeeld leeftijd, nationaliteit, inkomen, vermogen, het land waar u verblijft of werkt, etc. Wilt u weten of u recht hebt op zorgtoeslag? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

 

Ziektekostenverzekering vergelijken